Most készül: Cukkinikrém télire

Tutibiztos tartós es finom cukkinikrém recept TÉLIRE!

Hozzávalók

  • 3 kg cukkini,
  • fél kg sárgarépa,
  • fél kg vöröshagyma,
  • fél kg kaliforniai paprika de jó bármelyik,
  • 5 gerezd gokhagyma,
  • 1,5 kg paradicsom….kevesebbet tettem,
  • piros darált paprika…lehet csípős is ha valaki szereti,
  • 2 evőkanál só,
  • 10-15 deka cukor,
  • 2 deci olaj.

Elkészítés

Mindent darabolni, puhulásig főzni (kb 45 perc), botmixelni és mehet üvegekbe. Lehet variálni ízekkel, alapanyagokkal. Reggelire pirítóssal kiváló de jó sült húsokhoz is. Én 3-4 decis üvegekbe rakom és vizes dunsztba teszem….automata 90/25……fazékban is 25 percig.Fogyasztáskor meg lehet bolondítani majonézzel vagy tartárral.
Hasonló kenőt lehet karfiolból is csinálni, abból a darált pirospaprika kimaradhat….. de olvastam tök belső részeiből is. De azt is ízlés szerint lehet összeállítani.

Ilona Fülöp konyhájából!

Vali: – Én a Sütőben megszurkálva egészben sütöm, (kb. 1.5-2 óra 150 fokon) utána pucolás, darabolás utána rakom a párolt hagymákra, botmixer, fűszerek, pár percig még kevergetve rotyog, forrón üvegbe, pici szilícil a tetejére és mehet a paplanok közé.

Paradicsomos cukkinisaláta télire
Hozzávalók:
3 kg cukkini,
1,6 kg paradicsom,
2 fej fokhagyma,
1 bögre cukor,
1 bögre 9 százalékos ecet,
1 bögre olaj,
2 kanál só.
Elkészítés:
A cukkinit szeleteljük fel kockára, 1 kg paradicsomot hámozzunk meg, szeleteljünk fel. A megmaradt 600 g paradicsomot pedig pépesítsük turmixgépben. A fokhagymát tisztítsuk meg és pépesítsük. Keverjük össze a hozzávalókat, a fokhagyma kivételével. Adjuk hozzá a zöldségekhez a cukrot, a sót, az ecetet és az olajat, majd pároljuk 25 percig lassú tűzön. Amikor elkészült tegyük bele a pépesített fokhagymát és keverjük össze. Rakjuk üvegekbe, majd lassú tűzön dunsztoljuk 20 percig. Mikor kihűltek, a kamrába tehetjük őket.

Zavadáné Horváth Szilvia konyhájából!

Magdolna: – 3-4 cm-es szárral vedd le, a vágás helyét azonnal csepegtesd be vastagon gyertyával, vagy mártsd olvasztott faggyúba. Száraz, hűvös helyen pl pince hónapokig eláll.

Rózsa: – Én olaszos tésztához készítem el. Összekockázom a cukkinit, vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát ,paradicsomot is kockázok hozzá,ízesítem bazsalikommal, oregáno, só és főzöm, közben megkóstolom elég sós-e… 15 percet biztos, és utána forrón üvegekbe teszem.. fejreállítani és utána megy a helyére. Amikor meg enni akarjuk akkor bacont megsütöm, szeletelek rá fokhagymát és mikor ez kész ráöntöm, rotyogtatom, ha kell bele valami akkor azt pótolom, tésztát, sajtot és amíg kifől a tészta a mártás is kész.

Egy igazán különleges receptet ajánlanék, külföldről kaptam egy üveggel és kértem a receptet is.
2 kg cukkini (hámozva,én nagyobbakat szoktam)és vékony szeletekre vágni.
1/2 kg hagyma karikákra vágva
1/2 kg paprika/piros, csíkokra vágva
175 gr. cukor
1 evőkanál só
1 ek. curry
1 ek.mustármag
1/2 lt. 100%-os almalé
3/4 lt. víz
3/4 lt. 5%-os ecet
A hagyma és cukkini kivételével mindent felforralni,3 percig főzni.
Hozzáadni a hagymát, 3-5 percig főzni, végül a cukkinit és 5 percig még forralni, majd forrón üvegbe tölteni és száraz dunsztba tenni,míg kihül.
Többször készítettem már,ezért annyit változtattam rajta,hogy 3-4 db paprikával többet teszek bele, amikor pedig már teszem az üvegekbe,még az üveg aljára is szórok mustármagot bőven(mert szeretem)!

Ildikó Heimné Haklik konyhájából!

Facebook hozzászólások