Túrógombóc főzés nélkül! Csak tejbegríz+túró… Ennyi az egész! Igazi jolly joker ez az étel!

Én így készítem a túrógombócot. Előtte bármit csináltam, vagy szétesett, vagy kemény lett. Ez a recept szuper jó. Szétomlik a szánkban. Megfőzzük a grízt, majd másnap túró, és abból csinálunk gombócot. A hideg masszából, majd utána prézli. Ilyen egyszerű! Úgy ízesíted, ahogy neked ízlik. Kézzel gyúrtam össze a túróval, mert eléggé besűrűsödött, könnyebb volt így. Tojás NEM kell bele.

A szokásos hamis túrógombóc készült, (amióta tudom,hogy ez létezik, csak így készítem, mert nem csak sokkal finomabb, de kiadósabb és gyorsabban is elkészül, nem megy szét, nem kell főzni.)

Mi nagyon szeretjük, ha a túró mellé párosul a citrom, így vagy citromlevet (ha nincs más), vagy egy kisebb citromot szoktam beletenni. Annyira jól kiadja az ízeket. Este elkészítem az 1 liter tejből készült, sűrű tejbegrízt, lehűtöm, másnap keverem bele a fél kg. túrót, esetleg kis tejjel szoktam még higítani, ha nagyon sűrű.

1 l tejhez 4-5 maréknyi gríz szükséges. Nem szoktam mérni sajnos, de ha felfort, akkor látnod kell, hogy sűrűsödik, szinte percről percre. Ha nem akkor tegyél még bele egy kicsit. Olyan sűrű legyen a tejbegríz, hogy a kiskanál megálljon benne másnap.

Nem kell olyan sok gríz. Hamar kezd sűrűsödni, az se baj, ha csomós lesz, majd utólag úgyis összegyúrod. Ha mégis úgy látod, hogy forrás után nem kezd eléggé sűrűsödni,akkor max szórsz még hozzá. De másnapra tuti sűrű lesz. Én vaníliás cukrot, cukrot a végén keverem bele, amikor lezártam, hogy ne kapja oda a lábasba a cukrot.

A gombócolást vizes kézzel csinálom, és mikor kész, még picit ment vissza a hűtőbe. A prézlit érdemes kihűteni, hogy ne melegítse át a gombócot feleslegesen.

Alapból a prézlis verziót szeretjük, de most találtam egy kis maradék kókusz reszeléket, és dejót, így felhasználtam ezeket is. Nekem a dejós ízlik a legjobban, olyan mintha zserbót ennék. Amúgy gondolkodtam, és lehetne még mogyoróval, sima dióval, mandulával, akár porcukros kakaóval, de lehet a zabpelyhes sem lenne rossz. Mondjuk már ezek nem valami olcsó dolgok, de ha van otthon, miért-ne?

Tényleg nagyon laktató, egy sima leves mellé, tökéletes ebéd. Másnap is simán jó! A legfinomabb, ha apró gombócokat készítünk, mert egy falattal már be is lehet kapni.
A gombócolás időigényes, de megéri, mert nézzétek milyen guszta!

Lehet amúgy gyümölcsöt is szórni rá, vagy esetleg szörppel leönteni, kinek mi ízlik, van otthon. Még lekvárral is megenném, mondjuk én mindent, ami édes.

Mi tejfölös, porcukros, kis tejszínnel/tejjel felengedett szósszal szoktuk enni a sima prézliset. De lehet fahéjasan is, ki hogy szereti.
Igazi jolly joker ez az étel!

Jó étvágyat hozzá!

Ui. Az utolsó oszlop azért foghíjas, mert nem bírom megállni, hogy ne kóstoljak meg mindből egyet, kettőt hármat…. hatot.

B.l. Noemi konyhájából!

Facebook hozzászólások