Zöldbableves az időhiányos napokra és Zöldbab télire

Nagyon guszta! Ez az összeállítás a Palóc leves alapja is lehet, én a zöldbablevesbe csak zöldbabot meg kaprot teszek, tejföllel habarva. De ez nagyon jó ötlet! 🙂

Így tedd el a zöldbabot télire

Zöldbab, répa, petrezselyem (zöldje is), zeller tisztítva, szeletelve. Üvegbe kerül, vízzel felöntve. Bele: 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál ecet, kinek zavaró az ecet íze, ellensúlyozhatja 1 teáskanál cukorral. (Ebben most ecet helyett fél paradicsom van, első próba így.) 100/120 automata. Felhasználáskor 3-4 percet forralunk rajta, rántás és szokásos ízesítés: tárkonyos, kolbászos, tejfölös … ezer a lehetőség.

Tőkei Mariann És Zsolt konyhájából!

ZÖLDBAB TÉLIRE

Tavaly 29 üveg zöldbabot tettem el, maradt 4 üveggel, ma 2 üveget bontottamfel, zöldbableves fő belőle.

A zöldbabot ízlés szerint sós vízben majdnem teljesen megfőzöm. Leszűröm a levet egy fazékba, a babot üvegbe rakom, a levet visszateszem főni és ízlés szerint ecetet öntök hozzá, hogy kellemes ízű legyen.
Mig ez felfő, minden üveg babra teszek egy késhegynyi Na-benzoátot és a felfőtt levet ráöntöm. Lezárom és száraz dunsztba teszem.
Azért nem kell teljesen megfőzni a babot, mert még a dunsztba teljesen megpuhul, viszont az ecet megtartja a színét és nem löttyed meg.
Ha főzöm, akkor megcsinálom a rántást, felöntöm vízzel, az üvegről leöntöm a levet egy lábasba és a fővő lébe öntöm a babot. Behabarom, ízesítem és ha savanykásabbra kell, akkor a bab leöntött levéből öntök a levesbe.
De itt már nem főzöm sokáig, csak mig a habarás kiforr.

Természetesen mindenki ízlése és szokása szerint főzze, de a babbal nem kell sokáig.

Boros Józsefné konyhájából!

Zöldbableves
ZÖLDBAB TÉLIRE
ZÖLDBAB TÉLIRE

Facebook hozzászólások