Ecetes szilva, ahogy én készítem

Meglepődve olvastam, hogy kevesen ismerik ezt a finom édes-ecetes, fűszeres “húsmellévalót” Nekem gyerekkorom óta a kedvencem, de valamiért már nagyon régóta nem csináltunk. Nem is tudom már az okát. Na de! Tavaly tettem el, egy neten talált recept alapján, ami azonban nem volt az igazi, egyáltalán nem hozta a régi, várt ízt. Így aztán idén kikísérleteztem azt az ízt, ami a legjobban emlékeztetett a régi időkére. Hogy ez 100%-ban sikerült-e, azt majd pár hónap múlva tudom megmondani, mindenesetre mikor megkóstoltam a lét, felkiáltottam, hogy “ez az!” 🙂 De jöjjön a recept.

A megmosott szilvákat szépen elrendeztem az üvegekben, felöntöttem vízzel, majd leöntöttem róluk az edénybe, amiben a felöntőlé készül. (egy kis teaszűrő segítségével) Hozzáadtam még 2-3 dl vizet, mert a szilva fel fogja szívni. Kb. 2,3 l vizem volt és 7 hagyományos befőttes üvegnyi szilvám.

A lébe ment 10 ek. 10 %-os ecet (150 ml) 50 dkg cukor (vagy kevesebb, ízlés szerint) és 1 tk. só-ez nagyon fontos, enélkül nem lesz az igazi. Üvegenként 3 szegfűszeg, 2 szegfűbors, én fahéjat nem teszek bele, de mehet bele egyébként. (Mindenképp kóstoljátok meg a felforrt lét, mert ha nem ízlik, akkor még módosíthattok rajta)

A lét felforralom, ráöntöm a szilvákra, majd megvárom, hogy langyosra hűljenek, visszaöntöm, felforralom, újra ráöntöm, lehűl-megint forral és ezután már lezárom forrón, fejre állítom, majd száraz dunsztba teszem.

Én azt hiszem az összes savanyúság közül ezt szeretem a legjobban, meg a céklát.

Borsicki Mária konyhájából!

Kacsóné Takács Krisztina: – Idén először csináltam. Kíváncsian várom az eredményt 😁

 

Valéria Czoll: – Én is hasolóan készítem,de ennyit nem bajlódok vele,kb kimérem a vízet,bele a cukrot,ecetet,fahéjat,szegfűszeget szájíz szerint.Felforralom,ráöntöm ,kupakot rá,és fazékban gyöngyözéstől számított 40 percig dunsztolom,ott hagyom kihűlni .Ahány ház annyi szokás.

Viola Vilics: – Én is rakok el évek óta…hús mellé vagy csak úgy neki ülök és bekanalazom.

Kapás Éva: – Nagy kedvenc…

Facebook hozzászólások