Tegnapelőtt megpróbálkoztam a házi kefír, tejföl és joghurt elkészítésével

Sziasztok, tegnapelőtt megpróbálkoztam a házi kefírrel. Fel adagból csináltam csak mert ez az első próbálkozásom. Fél liter bolti tejet felforaltam, visszahűtöttem kéz melegre, és tettem bele egy evőkanál kefírt. Ezután tettem melegvizet egy lábasba, beleaállítottam az üvegeket és betakartam az egészet. A recept szerint 6 óra kell neki, én ezt este 8- kor csináltam, reggel még folyós volt. Gondoltam ez nem jön össze, de adtam neki egy esélyt. Estére tökéletes lett, és finom krémes kefírt kaptam 🤗. Szóval akár 24 óra is kell neki. Ami meglepő, hogy működött sima dobozos UHT tejjel (Riska) és peny-s Sissy-s kefirrel. Az tuti, hogy megpróbálom joghurttal is 😃, ha bejön a boltit el is felejtjük.

Sziasztok, ígértem, hogy a kefíres poszt után beszámolok a tejföl és a joghurt eredményeiről is. Nos, ugyanezzel az eljárással ezek is sikerültek. Sőt a kommentekben lévő tanácsokat megfogadva nem is forraltam az UHT tejet, csak melegítettem, és nem állítottam melegvízbe sem, csak hűtőtáskába tettem állni őket. A mai paprikás csirkét már házi tejföllel habartam be 🙂.

Mindegyiknek megmelegítem a tejet langyosra, kézmelegre. Én Riska UHT tejet használtam 1-1 litert. Ha tejfölt csinálok, akkor ebbe teszek egy egész pohár tejfölt, ez nálam peny-s Sissy-s tejföl volt 12 százalékos, de nyilván aki krémesebbre vágyik az csinálhatja magasabb zsírtartalmú tejjel, tejföllel. Persze tudom házi tejjel az igazi, de én ehhez nem jutok hozzá a környéken.
Ha kefírt/joghurtot készítek akkor ugyanígy megmelegítem a tejet, és egy evőkanál kefírt/joghurtot teszek bele. Ezek is Sissy-s termékek voltak.

Ezután kis üvegekbe töltöm (én az üvegeket fertőtlenítés céljából egy percre megmikrózom), majd bele teszem őket hűtőtáskába és 24 órát állni hagyom, tejföllel több is mehet, és hűtőbe teszem ha szépen besűrűsödött.

Ha jól számoltam, akkor kb 55 Ft-ra jön ki 2 deci tejföl/kefir/joghurt így. Azt hiszem ez a mai árak mellett nagyon nem mindegy, ráadásul nem szennyezzük a környezetet még több műanyag pohárral, mivel ezután a meglévő házi joghurttal/ kefírrel már beolthatjuk a következő tejünket 🙂

Alexandra Haág konyhájából!

Ildikó Istenesné
Ügyes vagy! Gratulálok! Így sokkal olcsóbban lehet előállítani. Ha nem veszed rossz néven, akkor leírom, hogy én hogy készítek vajat: tetszőleges mennyiségű ÁLLATI habtejszínt veszek, jól záródó edénybe öntöm, kevés vizet öntök hozzá, (Ez segíti a vaj kicsspódását) és erősen rázom le-fel mozgatással. Ha már kezd kicsapódni, lehet hallani, érezni, ahogy a vajdarabok csapódnak az edény falához. Ha kész, szitára öntöm, hagyom lecsepegni, és ezzel el is készült a finom házi vaj. Hűtőben jó kemény lesz, de szobahőmérsékleten hamar kenhetővé válik.

Misziné Bán Éva
Köszönöm szépen az ötletet! Tényleg működik. Első próbálkozásom, igaz 32 óra kellett neki. Nekem van ez a fagyos termoszom, ami eddig, csak a padláson volt, az üvegek között pihent. Kipróbáltam benne a kefirt UHT tejjel és sikerűlt. Igaz, hogy csak 2 és fél dl-es, de kísérletezni jó. Nem kell külön takargatni, csak bele öntöm a langyos tejet és a kanál kefirt, rá csavarom a tetejét, és hagyom dolgozni.

Teréz Cecu Bodorik
Én teszek hozzá egy mini csipet cukrot és télen a radiátoron, nyáron a tök meleg üveg folyosón 4-6óra alatt behúz’ bebugyolálva!👀👀 Úgy készítem egyébként, ahogyan a poszt írója! 👏👍😉

Hajnal Suto
Én szoktam csinálni krémes tehéntúrót de én a nyers tejbe teszek egy kanál tejfölt vagy semmit , mivel jó melegek vannak 2-3 nap alatt megalszik a tej , majd nagyon lassan takaréklángon kezdem el melegítenide csak langyosra és elzárom a gázt , majd hagyom vagy 3 órát pihenni közbe többször megrázogatom az edényt és már látszik közte a savó , 2 liter tejből csinálom! A tetején megjelenik a finom krémes tejföl de nem szedem le hanem teszek egy fazékra szüröt bele egy függönydarabot mert ez jo sűrű és beleöntöm a masszát majd kb 12 órát vagy többet hagyom lecsepegni , és kész a finom krémes tehéntúró ❤️amiből túró rudit vargabélest stb késxíthetsz! Én házi tehéntejet használok 2 liter tejből lesz 0,500 -0,650 kg tehéntúró

Facebook hozzászólások