Házi majonéz

2 tojás sárgáját, 1 evőkanál mustárral, 1 teáskanál cukorral, sóval, borssal simára keverünk. Ehhez az alaphoz keverünk hozzá kb. 6 dl étolajat oly módon, hogy először cseppekben adagoljuk folyamatos keverés mellett, (lehet kézimixert használni) majd ahogy sűrűsödik már bátrabban önthetjük. A lényeg, hogy folyamatosan keverjük a krémet az olaj adagolása közben.

Ha mégis összefutna a majonézünk, akkor is menthető, újra vegyünk elő két tojás sárgáját, és az összefutott alapunkat lassan adagolva, folyamatos keverés mellett dolgozzuk hozzá.

Ha az olaj elfogyott 2 evőkanál tejföllel lágyítjuk a majonézünket. Innentől a felhasználási lehetősége korlátlan, én most csak 1 kg vegyes zöldséget főztem ki, és lehűtve hozzákevertem. Jó étvágyat hozzá.

Régen én is így készítettem! Már váltottam.
Érdemes kipróbálni:
Turmixgépben készítem.
1 egész tojás, kis só, kis cukor, bors , citromlé. Elkezdem turmixolni, folyamatosan adagolom hozzá az olajat, a végén a mustárt, majd a tejfölt. Gyors és mindig sikerül! (Egy egész tojáshoz kb 2 dl olaj, szeretem, ha pikáns, így 1 ek mustár, 3,3 dl tejföl.)

Ádám Anikó konyhájából!

Facebook hozzászólások