Így készül a tartósítószermentes házi szörp: bodza, akác, hárs, rózsa, levendulaszörp variációk

A finom házi szörp régi nagy kedvencünk. A nyári nagy melegben hűvös szódával felöntve valami csodás. Ez egy nagyon jó alaprecept, nem kell hozzá tartósítószer, hosszú ideig eláll. Ezekkel az arányokkal készíthető bodzaszörp, hársfaszörp, akácszörp, rózsaszörp és levendulaszörp is. Tetszés szerint ízesíthetjük citrommal, naranccsal, mentával, vagy akár citromfűvel is. Nagyon tömény, de így áll el, később pedig felhígítva kínáljuk. Készülhetnek vegyes ízesítésű szörpök is, a bodza, az akác és a menta remek párosítás. Ízlés kérdése, melyik illatos növényt melyikkel párosítjuk, a házi szörp biztosan mindenhogyan finom lesz.

Hozzávalók:

  • 3 liter víz,
  • 3 kg cukor,
  • 5 dkg citromsav,
  • 3 – 4 nagy marék akác, vagy bodza, vagy rózsaszirom,
  • citromkarika tetszés szerint,
  • narancskarika tetszés szerint,
  • mentalevél tetszés szerint.

Elkészítés:

Tömény lesz, de vízzel kell hígítani. 3 liter víz, 3 kg cukor, 5 dkg citromsav. Legalább egy 7-8 literes fazék, lábas. A színtelen értem itt akác, bodza, citromfű+menta variációsoknak a 3 kg cukorból 10 dkg-t karamelizálok de VILÁGOSRA! ÉPPEN ÉPPEN. Rózsa piros de ha lehet illatos rózsát szedni hozzá, hárshoz nem mert szép sárga, a levendula rózsaszínű lesz.

Feltöltöm vízzel, felforralom olvadjon el az alján a karamell. Ha elolvadt hozzáöntöm a többi cukrot, forralom kb 5 perc, citromsavat beleöntöm. Ezután hütés kb 70 c fokra (nagyjából 20 perc). Majd beleteszem az illóanyagos növényt amilyet szeretnék, legalább 3-4 marékkal, lehet hozzá tenni, citromkarikát, narancskarikát, mentát, citromfüvet, stb szabadon választott. 3 nap érlelés hűvös helyen, többször kevergetem napi 4-5 alkalommal. Majd szűrés, szirup forralása, tiszta üvegbe, száraz dunsztba tenni.

Edéné Zeller

Facebook hozzászólások