Amerikai keksz

Mi csak csigakeksznek hívjuk. Kisebbik fiam kedvence. Mikulásra is szoktunk ajándékozni celofán zacskókban, masnival átkötve. Mutatós, és nagyon finom.

Recept:

  • 500 g sima liszt,
  • fél csomag sütőpor,
  • 200 g porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 tojás, 200 g vaj,
  • 1 kanál kakaó.

Elkészítés

1. A lisztet a vajlingba szitálni, hozzáadni a sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot, tojást, vajat – kézzel elmorzsolni, és 2 részre osztani.

2. Az egyikbe beletenni a kakaót, és a két részt külön-külön összegyúrni. Mikor sima, a világos és a barna tésztát is még 2 részre osztani.

3. Először a világos tésztát szétsodorni kb. 2-3 mm vastagságúra, aztán a kakaósat is, és ráborítani a világos tésztára. így együtt szorosan feltekerni, mint a rétest. a másik két részt ugyanígy elkészíteni.

4. Pléhre rakni, zacskóval, konyharuhával letakarni, és hűvös helyen éjszakáztatni( hűtőben szoktam). 2 órát mindenképpen pihentetni kell a tésztát.

5. Másnap vékony szeletekre vágni( kb. 6 mm-es), egymástól távolabb szétrakni a pléhen ( 20 db-ot rakok 1 pléhre), mert sütés közben szétfolynak.

6. Előmelegített sütőben kb. 170 fokon sütni, kb. 20 percig.

2 pléhet is lehet egyszerre – légkeverős programon szoktam.. annyira finom, hogy mindig két adagot sütök, a hozzávalókból mindennek a dupláját veszem, és a tésztát is 4-4 részre osztom. Margarinnal nem érdemes kísérletezni, annyival finomabb vajjal. Kicsit időigényes, dupla adagnál az első nap kb. 1 órát vesz igénybe a hűtőbe rakásig, másnap kb. 2 óra(a mosogatást is beleértve.)

A tepsit nem kell zsírozni, lisztezni, sütőpapírt lehet használni, de nem muszáj.

Nagyon finom, megéri kipróbálni.

Karácsonyra is szoktuk, és már előre elkészíthető, hetekig eláll, csak el kell menteni, hogy maradjon 🙂 Ennyi van dupla adagból- 1 kg lisztből, amennyit a vajlingban láttok.

Szabó Katilla

Facebook hozzászólások