Piskóta másként, itt az elronthatatlan recept, ha így készíted nem esik össze

Sok piskóta recept közül lehet választani, de sokaknak nem sikerül, mert sütés közben összeesik. Ez a piskóta másként készül, nem a megszokott módon, mert nem a felvert tojásfehérjéhez keverjük a többi alapanyagot, hanem a cukorral és a tojások sárgájával verjük a habot. A cukor első látásra soknak tűnhet, de nem az, nem lesz tőle túl édes.

A piskóta sütésnél fontos, hogy lassan süssük, mindegy, hogy hagyományos, vagy légkeveréses sütőnk van, ha magas hőfokon sütjük, felemelkedik a tészta, majd összeesik. Ezért fontos, hogy 160 fokon süljön. Ebbe a piskótába nem a megszokott arányok szerint kerülnek a hozzávalók, 1 tojáshoz nem 1 kanál lisztet és 1 kanál cukrot számolunk, de ettől ne rémüljünk meg, nagyon finom és puha lesz. A tésztáját nem nehezíti el a dupla mennyiségű liszt és cukor.

Hozzávalók:

  • 7 tojás,
  • csipet só,
  • 14 ek cukor,
  • 12 ek liszt,
  • 2 ek kakaópor,
  • csipet sütőpor.

Elkészítés:

26 cm-s tortaformában készült: 7 tojás fehérje, csipet só keményre felverni, 14 e.k. cukorral tovább verni, hozzáadni a 7 tojás sárgáját, ezzel is tovább verni amikor már jó sürű állagú akkor kanállal óvatosan hozzákeverni 12 e.k. lisztet, 2 e.k. kakaóport, csipet sütőport. Ne féljünk, a sűrű massza nem fog összeesni, ha óvatos keverjük hozzá a lisztet, szinte krémes állagú lesz. Ha kakaópor nélkül szeretnénk készíteni, akkor a 2 evőkanál kakaópor helyett plusz 2 evőkanál lisztet adjunk hozzá.

Vajazott, lisztezett sütőformában 35 – 40 percig sütni, 150 – 160 fokra előmelegített sütőben, és nem nyitogatjuk a sütöt közben! A sütőforma alját és oldalát is ki kell kenni. Próbáljátok ki remélem mindenkinek sikerülni fog!

Nem kell hagyni a sütőben pihenni, ahogy elkészült már ki is vehetjük a sütőből, a formát is lecsatolhatjuk róla. A piskóta nagyon finom és puha lesz.

Katalin Mrázik

 

Facebook hozzászólások