Örök kedvenc a zalai kelt rétes

Ki ismeri fel, a képek alapján? Nekem biztos nem sikerülne úgy mint a mamának, főleg ilyen hajszálvékonyra nyújtani a tésztát szakadás mentesen.

Ahogy a mami csinálta:
1,5kg liszt 2 (a képen látható méretű) nagy tepsibe elég (úgy 12 szál). Ebbe rakott 4 egész tojást, 2 jó kanál rideg zsírt, 7,5dkg élesztőt felfuttatott kevés langyos vízben 1 kanál cukorral. Majd rétes állagúra gyúrta sós langyos vízzel (csak annyi sót, hogy kellemes legyen a tészta, ne legyen sótlan se sós)

Miután jól kidagasztotta kicsit pihent (mármint a tészta, nem a mami ő bírja! ) 4 egyforma cipóra osztotta és jó vastagon bekente zsírral, hogy ne száradjon- (nem olvasztott!)

Addig kel így (úgy 30-60perc) amíg jól nyújtható nem lesz. Figyeljünk a hőmérsékletre, nehogy megfázzon a tészta mert akkor szakad, nem nyúlik.

Amennyire csak lehet kinyújtotta vékonyra egy abroszon (szinte mint a hártya) majd meghintette cukros mákkal, olvasztott zsírral jól meglocsolta és végül mehet rá a tejföl (jó 1,5 liter tejföl rá ment erre abban felhabolt tojás és cukor izlés szerint).

A végén az abrosz segítségével felgörgette (nem kell dobni mint a rendes rétest mert kelni fog) a végén egy kis födö segítségével elvágta méretre.

Amíg kel a tepsiben zsírral körbe ken minden szálat, próbálva közötte is, hogy ne száradjon, és mikor kisül ne ragadjon össze.

Sütés előtt a közepében is használt tejföllel megkeni és 180 fokon 30-40 perc alatt szép barnára süti (ahogy majd a későbbi képeken is látszik)

Holdosi Eszter Dóra

Facebook hozzászólások