Krumplis,leveles pogácsát sütöttem

Egyszerű leveles krumplis pogácsa recept, ahogy a család szereti. Van vele egy kis munka, de érdemes megsütni, mert nagyon finom.

Elkészítés:

A videóban egy másik nagyon egyszerű pogácsa recept ötletet láthatsz, a feliratokat is kapcsold be hozzá

1 kg réteslisztet átszitáltam, hozzáadtam 4 dkg élesztőt amit langyos tejben felfuttattam. 1 egész tojást, 1 dl olajat, és tetszés szerint sót. Az alapanyagokat langyos tejjel, kézzel bedagasztottam.

Picit lágyabbra, mint a kalácstészta (a tejet fokozatosan adjuk hozzá, hogy a tészta ne legyen túl lágy). Lefedtem,és szobahőmérsékleten hagytam kb.1 órát pihenni. Kenéshez 150g vajat használtam,amit 3x50g ra osztottam.

Mikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtottam a tésztát, majd megkentem az 50g puha vajjal. Hajtogattam. Fentről le, alulról fel, ( ezt a téglalap formájú tésztát szintén megkentem, úgy osztottam el az 50 g vajat, hogy erre is jusson) ,utána balról jobbra, jobbról balra hajtogattam.

Lefedve betettem a hűtőbe 30 percre. Összesen 3 x ismételtem meg ezt a műveletet. ( 3×30 perc hűtő) Az utolsó hajtogatáskor 3 db tojás nagyságú főtt krumplit reszeltem a vajjal megkent tésztára. Sütés előtt tojással megkentem. 3 tepsi pogácsa lett belőle. 200 fokon villanysütőben sütöttem. Pehelykönnyű,nagyon finom

Mária Jalsovszky konyhájából

Facebook hozzászólások