Szilvalekvár receptje kavarás nélkül

Lehet nem leszek nèpszerű.. Én 3:1-ben dzsemfixszel kèszítettem ès jó lett… 2 gyerek mellett nincs időm több órát kavargatni…pedig tudom, hogy az lenne az igazi🤔 De nekem így is megfelel…☺️

Fotó: Zemen-Körmöndi Kinga

Zsuzsanna: – Én megmosom, negyedelem, beteszem egy tepsibe (max 2 rétegben, nem többen) és kilónként ráloccsantok 1 ek 10%-os ecetet. Rákapcsolom a sütőt 200 fokra, ezen megkapatom kicsit, majd leveszem a hőfokot 150 fokra és ezen sütöm, míg össze nem esik, jól besűrűsödik. TILOS KEVERGETNI, csak nézegetni szabad. Kábé 3 óra múlva a légkeverésesemben kész van, üvegezem, ennyike. Ugyan nem gyors, de mivel nem kell vele semmit csinálni, igen kényelmes.

Judit: – Sütőben készült mellett nem kell ott állni, nem sok gond van vele! A megmosott, félbevágott szilvát tepsibe teszem, 5 kilóhoz kell 50ml 10%-os ecet és 50 ml víz. Lefóliázod 150 fokon hagyod 2 órát, leveszed a fóliát, összemixeled botmixerrel, majd visszatolod 2 órára légkeveréssel. Lehet üvegbe tölteni. Eddig csak fahéjjal szórtam meg, idén mézeskalács fűszerkeverékkel is csináltam, nagyon finom!😊

Én is vastagaljú lábasban főzőm a pördülős szilvalekvárt amit ecettel kiöblítek mielőtt belerakom a kissé meggyúrt szilvát. 4-5 óra hosszáig kis lángon főzőm /fajtától függ/ NEM SZABAD mozgatni s megkavarni akkor nem ragad le. A végén 1/2 órát kavarom /nem teszek bele cukrot/ s mehet a tiszta üvegekbe amiket nem zárok le azonnal -sütőbe teszem 20 percre 180 fokra hogy bebőrősődjön a teteje s azután lezárom. 5 éves lekvárom is olyan mint amikor eltettem.

Ilona: – Én úgy készítettem, hogy az edényt kiöblítettem ecettel. Beletetten a kimagozott szilvát. Néha a fakanállal lenyomtam a fent lévő szilvat, de nem szabad keverni. Amikor már jó sok nedvesség elpárolgott belőle, kb fél órát kevertem. Jó sűrű lett! 😊Üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem. Tartosítót nem tartalmaz!

Ida: – Én a héten főztem, egyik nap kimagoltam 10kilo szilvát, lábasba raktam és betettem a lerbe 200 fokra egy órára ! Akkor lezártam a gázt de a szilvát a lerben hagytam másnap reggelig ! Akkor bot turmixal összetörtem és újra főzni kezdtem , meg kb három órát ! Közben kétszer belekavartam! Jó kemény , finom lekvár lett belőle. A szilva nagyon édes volt, nem tettem cukrot hozzá . Semmi baja nem lesz, reggel lehet folytatni ! Sose teszek hozza zselatint sem tartósító szert ! Ki rakom üvegekbe és úgy hagyom másnapig, amíg kívül és bort húz magára ! Utána lezárom és a kamrába teszem.

Ahogy én készítem:
Fontos hozzávalók: egy megfelelő méretű, hibátlan állapotú fazék, lábas mindegy. Legyen fedője.
Olyan tűzhely ami “tudja ” a nagyon pici lángot.
A megtisztított szilvát beleteszem az edénybe. (Nem ecetezem, fogalmam sincs mások miért teszik?)
Felteszem főni a nagyon gyenge tűzre. Nagyon soká forr fel,és aztán is csak pöszörög. Néha ránézek mennyi a leve. Ez eltarthat 6-8 akár több órát is. Ha már nem sok leve van akkor jön a meló. Magasabb hőfokon már kevergetve jól összerottyantom. Én sem cukrot sem tartósítót nem teszek bele. Beleteszem az üvegbe, és kész.
Természetesen lehet bele cukrot tenni, de csak a végén, amikor már kevergetjük.
Évekig eláll.🙂

Edina:
Én tavaly lábosba csináltam. Félbe vágtam az alaposan megmosott szilvát (kb 4 kg volt), megszórtam 1 kg cukorral, egy éjszakára hagytam a cukrot dolgozni, majd másnap reggel alapos kavarás után elkezdtem főzni. Forrásáig nagy lángon, majd visszavettem és kicsin addig főztem amíg a fakanál megállt benne. Azért a vége felé párszor átkevertem de csak hogy lássam mennyire sűrű. 4 üveg lekvár lett ami annyira finom volt hogy a 3 éves fiam magába kanalazva ette 😊 Igaz a lábas alja vastagon lesült de kb 1 hét alatt szépen lekapargattam 🙈😁

Katalin
Ecettel kiöblítem a vastagaljú lábast, bele a szilva. Kis lángon hagyom hosszú órákig ( mennyiség és szilvafajta függvényében legalább 10 óra). Nem szabad keverni, mert akkor leég. Amikor már jó sűrű, ragacsos üvegezem, és száraz dunsztba teszem. Nagyanyáink üstben főzték. Egyhuzamban munka mellett nem tudtam kifőzni, több menetben is jó lett. Egyszer kicsit megkavartam, brutàlisan lekapta.

Zsuzsanna:
Szilvalekvárba soha nem teszek cukrot, így finom. Sőt le se darálom, hogy a bőre összekunkorodjon. Ecetes edénybe teszem, kevergetés mellett főzöm. Ha nincs időm kevergetni, akkor sütőbe teszem, nagyon alacsony hőfokon tartom, amíg e nem készül.

Hajnal:
Egy nagy lábast vagy tepsit oblits ki ecettel. Fektesd bele fejjel lefelé a felvetett szilvát. Én kb 8 kg őt sütöttem egyszerre. 4 óra múlva villával megkavartam. És vissza tettem. Nekem összesen 5.5 óra kellett 150 fokon. Függ a szilva vizessegetol is.

Edit:
Két tepsit elővenni, 20%-os ecettel jó alaposan kikenegetni, háromnegyedig tölteni, az egyiket a rácsra tenni, a másikat ami hozzá való betolni a sínre, hogy egy alul és egy felül legyen. Légkeverésen 1160-170-18 fokon sütni. Az én tűzhelyem csal, azért írom, mert nekem a légkeverés 180 fokra van kalibrálva, de nincs annyi benne. És sütni, ami kb. 3-4 óra, attól függ milyen sűrűre szeretnéd. Én közben időnként megkeverem, hogy lássam a sűrűségét, és az alsó szokott előbb elkészülni, azt kiveszem a felsőt teszem alulra hogy mire kiadagolom addigra az is jó legyen. Amikor kiveszem jó alaposan át szoktam keverni kézi habverővel, mert még akkor is sűrűsödik. Nem szoktam nagyon keményre sütni, mert akkor alig lesz belőle és mi szinte csak ezt az egy lekvárt szeretjük. Ha nem találod elég édesnek lehet bele tenni 1-3 kanál cukrot, az segíti megindítani a léképződést is és így hamarabb ki tud párologni belőle. 15 kg szilvát két tepsivel két alkalommal tudok megsütni, 30 kg-ot szoktam elrakni, ami olyan 45 kis lekváros üvegnek felel meg kb.

Facebook hozzászólások