Olcsó tejfölös kifli

Egy nagyon régi, de nagyon finom és viszonylag olcsó és kiadós receptet szeretnék veletek megosztani. Vendégvárónak kitűnő, de ha nem jön vendégetek, akkor is garantálom, hogy el fog fogyni. Ebből a mennyiségből úgy 100 db kijön.

Hozzávalók

  • 45 dkg tejföl 20%-os,
  • 22,5 dkg olvasztott zsír, folyékony legyen, de ne meleg!
  • 1 ek 10%-os ecet,
  • 60 dkg liszt,
  • 1 nagy üveg baracklekvár sütés álló. A lekvár mindenféleképpen szilárdabb legyen mert különben sütés közben kifolyik! A baracklekvárt bármilyen tetszőlegesre cserélhetitek.
  • porcukor a szórásához,
  • 2-3ek olvasztott zsír a kenéshez.

Elkészítés

A tejfölt, a zsírt és az ecetet keverjük össze, adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk jól össze. Ha szükséges lisztezzük egy kicsit mert ragadni fog, de csak mindig egy kicsit. Rétestészta állagú legyen!

Vegyük kétfelé a tésztát, mert így könnyebben tudunk vele majd dolgozni. Nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra a tésztát és kenjük meg az olvasztott zsírral. Aztán jön a hajtogatás.

Először a felső egynegyed tésztát behajtjuk a tészta közepéig, majd az alsó egynegyedet a tészta feléig, majd egymásra a kettőt. Utána oldalról a tészta feléig, majd a másik oldalról és aztán egymásra. Félretesszük fél órát pihentetni. A másik tésztát is megcsináljuk ugyanígy. Fél óra múlva ugyanezt megismételjük és megint pihentetjük fél órát.

Pihentetés után kapcsoljuk a sötőt 180C fokra.

A tésztát nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra. Vágjuk 5*5 cm-es kockákra. Egyik szélebe tegyük a lekvárt a másikat hajtsuk rá. Nem szabad összenyomkodni! Csak lazán! Mehet a sütőpapírral bélelt sütőlapra. 180C fokon 15 percig sütjük, nem kell színesre sütni. Az a lényeg hogy kicsit felfújódjon, és ha hozzáérünk akkor megroppan, mert olyan vékony réteges lesz.

Kiszedjük egy tálcára és mikor kihűlt akkor porcukrozzuk picit vastagabban, mert a tésztában nincs cukor és ez kompenzálja.

Ilona Somlyai

Facebook hozzászólások