Leopárd kalács, egyszerű, gyönyörű és elképesztően finom

A finom kalácsot mindenki szereti, ez a bámulatos finomság biztosan mindenkinek ízleni fog. A recept nem annyira bonyolult, mint amennyire első látásra tűnik, érdemes elkészíteni. Tetszés szerint más színű ételfestéket is használhatunk, így soha nem lehet megunni.

Hozzávalók:

  • 375 g liszt,
  • 50 g cukor,
  • 1 tk instant élesztő,
  • 1/2 tk só,
  • 250 ml tej,
  • 20 g puha margarin,
  • 6 tk cukrozatlan kakaópor,
  • Kb 10 ml tej,
  • Fekete ételfesték.

Elkészítés:

– A liszthez keverjük a cukrot, az élesztőport, majd a sót és a tejet is. Ezt a ragacsos masszát lisztezett deszkán átgyúrjuk kicsit majd a margarinnal együtt dagasztjuk még jó pár percig, amíg szép sima kelt tészta állagot kapunk.

– Először elveszünk belőle (konyhai mérleg segítségével) annyit, hogy 320 g sima tésztánk maradjon és ezt külön egy tálba tesszük, frissen-tartó fóliával letakarjuk.

– A maradék tésztából pedig annyit veszünk el, hogy 205 g legyen. Ehhez a 205 g-os tésztához keverünk 2 kk kakaóport és egy kevés tejet (kb 2,5 ml) jól beledolgozzuk és ezt is egy külön tálban lefedjük.

– A 3. maradék tésztához pedig adunk 4 kk Kakaóport, egy kis fekete ételfestéket és egy kevés tejet, jól beledolgozzuk. 1 órán át kelesztjük 50-os sütőben (mind lefóliázva).

– Mindegyik tésztát egymás után kicsit átgyúrjuk, kisodorjuk henger alakúra és 7 egyenlő részre osztjuk. (A tészták mindig legyenek lefedve konyharuhával, ha épp nem csinálunk velük semmit)

– Mind a 7 világosabbik barna tésztából kb 20 cm-es hengereket sodrunk.

– Egyesével hosszúkás alakúra nyújtjuk a sötétbarna tésztákat, majd mindig belecsomagolunk egy világos barna “rudat”, úgy hogy középen egy kis rész fedetlen maradjon.

– Végül pedig a világos színű tésztáinkat nyújtjuk ki hosszúkásra és beletekerjük a már meglévő barna rudakat.

– Mindegyik rudat addig sodorjuk, míg kb 2-szeresére nő, és elfelezzük őket.

– Egy magas falú keskeny sütőformát kivajazunk, kilisztezünk és szépen egymásra helyezzük benne a 14 db rudat. Lefedjük fóliával és ismét 1/2 órán át kelesztjük.

– 160°-on, légkeveréssel kb 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, ha közepe is átsült-e.

– Akár egy bögre tejjel/kakaóval vagy megvajazva, esetleg lekvárral megkenve ajánlom fogyasztani. Ha esetleg a leírás nem egészen érthető, talán a fázis képek beszédesebbek lettek

Alexandra Kocsi receptje és fotói

Leopárd kalács elkészítése lépésről – lépésre

Facebook hozzászólások